GreenAlbum =
Island in the sun = Green Island?
22 GREAT BARRIER REEF,
GREEN ISLAND RESORT
Green Island is gelegen in één van de zeven wereldwonderen, het Great Barrier Reef. Hier kunt u genieten van de prachtige witte stranden, koraal en kristalhelder water om in te duiken, snorkelen, surfen en parasailen. Uw luxe suite is voorzien van alle faciliteiten. De activiteiten zijn o.a. begeleide wandelingen door het tropische regenwoud en avondwandelingen onder een heldere sterrenhemel. Teven kunt u per glasbodemboot het rijke onderwaterleven verkennen. Ontdek hier een klein stukje paradijs!
Bron:
http://www.allovertours.nl/aus_ind_21-25.htmlInfo van WWF:
Wat is Great Barrier Reef?
Het Great Barrier Reef is het grootste en misschien wel het bekendste rif ter wereld. Het is zo bijzonder dat het tot een van de World Heritage Area’s behoort. 10 keer Nederland past er met gemak in dit gebied.
Het gebied bestaat uit 2800 individuele riffen waarin ongeveer 1500 verschillend vissoorten voorkomen. Je vindt er meer dan 300 soorten koraal en 400 soorten sponzen. Een deel van het gebied bestaat uit zeegrasvelden. Hier leeft de mysterieuze Dugong, met de minder mysterieuze Nederlandse naam, de zeekoe. Deze lobbus staat op de lijst voor bedreigde diersoorten.
Walvissen ‘gebruiken’ het Great Barrier reef als kraamkamer, ze komen van de koude Antarctische wateren naar het gebied om hun jongen te baren in de warmere wateren rond het rif. Al met al, een gebied met een verbluffende biodiversiteit.
In het Great Barrier Reef is slechts 4,5% beschermd. In de rest van het gebied heeft de mens vrij spel. Een belangrijke bedreiging voor het gebied is de garnalenvisserij. De gevolgen zijn verschrikkelijk. Trawlers gaan uit vissen met grote netten die ze over de grond slepen. Bij dit slepen worden het koraal ernstig beschadigd. Bovendien sterven er jaarlijks miljoenen vissen en andere zeedieren, zoals zeeschildpadden, als nutteloze bijvangst in de netten van de garnalenvissers.
Maar er zijn nog meer bedreigingen. Op het Australische vasteland wordt al jaren de oorspronkelijke begroeiing vervangen door landbouwgrond. Door het ontginnen komen er bodemdeeltjes via rivieren in zee terecht, die de koralen kunnen verstikken.
De Australische overheid bereidt dit jaar een besluit voor om de strikt beschermde zones te herzien. Het Wereld Natuur Fonds voert campagne om te zorgen dat er meer beschermde zones komen om dit unieke gebied te behouden en beschermen.
Bron:
http://www.wnf.nl/wnf/website/index.cfm/id=1AD02CE4-C02E-4B12-95BDC47DB9FC4B5D